Nieuwe manier om radioamateurs te dwarsbomen

Samenvatting

Hoewel wettelijk plaatsing van amateurantennes onder voorwaarden zijn toegestaan, verzinnen gemeentes, verenigingen van huiseigenaren tal van trucjes om ons praktisch een antenne verbod op te leggen..
 

Nieuwe manier om radioamateurs te dwarsbomen

10 mrt 2012     In Ottawa, Canada, heeft de gemeente een nieuwe truc bedacht om het voor radioamateurs praktisch onmogelijk te maken een antenne te plaatsen
.
In Canada worden de regels voor antenne plaatsing opgesteld door Industry Canada, maar de federale regering heeft de gemeentes de bevoegdheid gegeven om plaatselijk een formele regeling te treffen.

Ottawa had nu een nieuwe regeling bekrachtigd, waarbij onderscheid gemaakt werd tussen antennes voor commerciele doeleinden en die voor persoonlijk gebruik. Aan beide catagorieen werden beperkingen opgelegd. Radioamateurs zouden daarop geen antenne meer mogen plaatsen aan de voor- of zijkanten van hun huis. Dat zou zelfs gelden voor ver afgelegen huizen zoals boerderijen.

Een groep van radioamateurs heeft daarop de gemeente benaderd en toegelicht dat zij vaak geen andere mogelijk hebben om hun antennes te plaatsen. (Denk bijvoorbeeld aan de door de industriele producten veroorzaakte en door de overheden getolereerde inpandige storingen.) En in veel gevallen - bijvoorbeeld voor VHF/UHF - zijn die antennes redelijk onzichtbaar te plaatsen.
De gemeente Ottawa heeft de groep daarop toegezegd om de consequentie van hun te besluit op korte termijn te onderzoeken.

Zouden Nederlandse gemeentes en Verenigingen Van Huiseigenaren ook hebben voor de problemen van radioamateurs?

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Ottawa Citizen => krantenbericht

Wie ziet de antenne?
Wie ziet de antenne?

Zou dit niet meer toegestaan worden?
Zou dit niet meer toegestaan worden?

lll