Supergeleidende hoogspanningskabel

Samenvatting

In het Duitse Essen wordt in 2013 een kilometer lange hoogspanningskabel vervangen door een supergeleidende ondergrondse kabel.
 

Supergeleidende hoogspanningskabel

01 feb 2012     Energiebedrijf RWE en kabelproducent Nexans gaan een kort stuk hoogspanningskabel vervangen door een supergeleidende hoogspanningskabel. Het is 's werelds langste in kabel in zijn soort.

Supergeleidend betekent dat de elektrische weerstand van de geleiders vrijwel nul is.
Het gebruikte supergeleidend materiaal behoort tot de zo genoemde Hoge Temperatuur Supergeleiders,HTC, Het betreft een keramisch materiaal op basis van koperoxyde waaraan andere stoffen, waaronder zeldzame aarden zijn toegevoegd.
De elektrische weerstand van de HTC supergeleiders wordt nagenoeg nul wanneer deze geleiders tot beneden min 200 graden Celsius worden afgekoeld. In het Duitse project gebeurt dat met vloeibare stikstof.

De meer bekende en langer bestaande supergeleiders zijn gemaakt van niobium en krijgen pas hun supergeleidende eigenschappen bij min 270 graden, temperaturen die alleen met vloeibare helium bereikt kunnen worden. De daarvoor benodigde investeringen en bedrijfskosten zijn te hoog voor gebruik in de energievoorziening.

De weerstand van HTC supergeleiders wordt echter niet exact nul. Bovendien neemt die restweerstand toe als gebruik gemaakt wordt van wisselstroom. Grootschalige toepassing met als doel energiebesparing is voorlopig een utopie

De kilometer lange NEXAN kabel kan bij 10 kilovolt een stroom van 4000 ampere transporteren tussen twee transformatorstations in Essen. In Nederland is volgens de Nederlandse vestiging van Nexans voorlopig geen vergelijkbaar project voorzien.

(aangemeld door Erik, PD5EK) 

Referenties, informatie:

Cobouw => nieuwsbericht
Wikipedia => High-temperature superconductivity

Supergeleidende hoogspanningskabel
Supergeleidende hoogspanningskabel

lll