Radioamateurs ontvangen signalen van Mars ruimteschip.

Samenvatting

Enthousiaste radioamateurs ontvangen met behulp van een opgeknapte schotelantenne met succes telemetrie signalen van NASA's ruimtelaboratorium op weg naar Mars.
 

Radioamateurs ontvangen signalen van Mars ruimteschip.

02 dec 2011     AMSAT verkondigde met trots dat een team radioamateurs met succes telemetrie signalen had opgevangen van NASA's Mars Science Laboratory ruimteschip, dat op zaterdag 26 november 2011 gelanceerd was op weg naar Mars.
Aan boord van dit ruimtevaartuig bevindt zich het 1 ton zware door kernenergie aangedreven marsvoertuig Curiosity .

Als antenne werd gebruikt een vanuit Engeland door de radioamateur James Miller,G3RUH, bestuurde opgeknapte schotelantenne in Bochum, Duitsland.
De X-band telemetrie signalen werden met succes opgevangen door de groep radioamateurs in Bochum. Het betrof een polarisatie gemoduleerd signaal van + - 3,5 Hz, De overbrugde afstand was toen reeds opgelopen tot 112000 km.

Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat signalen van het Mars Science Laboratory buiten de officiele kanalen zijn opgevangen..

De internationale radioamateur satelliet organisatie, AMSAT, werkt ook hard aan een eigen Mars-missie, zie de speciale website

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

TheRegister => nieuwsbericht
AMSAT => GO-Mars with AMSAT-DL's P5A Mission
AMSAT => bediening van de Bochum schotel

De radom waarin de 20 meter radio telescoop
De radom waarin de 20 meter radio telescoop

lll