Radioapparatuur hielp de Amerikanen World War II te winnen.

Samenvatting

Een complete documentaire over de modifikatie van het Hallicrafters model HT-4 uit 1940 tot de SCR-299 voor het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten.
 

Radioapparatuur hielp de Amerikanen World War II te winnen.

13 okt 2011     In het begin van de 40-er jaren was het Amerikaanse leger opzoek naar een zender die onder alle omstandigheden en zonder storingen, spraak verbindingen tot meer dan 160 km zou kunnen onderhouden. En dat over een groot frequentie bereik en voorzien van een eigen voeding voor mobiele toepassing of als vaste opstelling

Men koos voor de Hallicrafters HT-4 transmitter, die jaren geleden ontworpen was voor de radioamateur gebruik, en reeds jaren voor circa 700 dollar te koop was.
De HT-4 was ontworpen voor amateur gebruikt maar werd al jaren ook commercieel gebruikt. De output van de kristal gestuurde zender was 325 watt AM en 450 watt CW.
Het 'Signal Corps' voegde een groter frequentie bereik en standaard bedienings sytemen toe en maakte de zender schokbestendig met onder andere beugels om de buizen en vacuumcondensatoren op kritische plaatsen. Daarmee werd de HT-4 omgedoopt tot BC-610 en werd nu onderdeel van het SCR-299de zender communicatie systeem. Er zijn totaal meer dat 25000 eenheden geproduceerd door Hallicrafters en andere geallieerde fabrikanten.

Een geweldige film voor de liefhebbers. Je ziet de modificaties, de gehele assemblage, en de sets in gebruik tijdens hevige militaire acties. De eis was een zend en ontvangst installatie voor lange afstand communicatie die krachtig genoeg was om onfeilbaar gesproken communicatie te voeren over een afstand van meer dan 160 km, met een zelfstandige voeding, en stevig genoeg om te werken onder alle omstandigheden, flexibel genoeg om een ​​breed scala aan frequenties te dekken, en te kunnen opereren in beweging of op vaste locaties. Dus een complete mobiele communicatie-eenheid.

Globale specifikaties voor de BC-610-E Transmitter (modellen A t/m I )

* Frequentie bereik: 1.5 to 18 MHz
* Mode: AM, CW
* RF power Output: 400 watts
* Vacuum tubes: Eimac 250TH final
* Werkfrequentie afhankelijk van plug-in eenheden en FT-171B crystals
* Massa 177 kg zonder BC-614
* Manual: TM 11-280

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Yuotube => de video documentaire
Yuotube => video rapportage over de HT-4
Wiki => geschiedenis BC-610

Hallicrafters HT-4
Hallicrafters HT-4

SCR-299 in het veld
SCR-299 in het veld

lll