30 jaar Personal Computer

Samenvatting

Op 12 augustus 1981 presenteerde IBM zijn eerste PC en zorgde daardoor voor een explosieve ontwikkeling van het microcomputer gebruik
 

30 jaar Personal Computer

14 aug 2011     Het was vrijdag 12 aug 2011 precies 30 jaar geleden dat IBM met zijn eerste personel computer oftewel PC op de markt kwam.
Het ging destijds om de IBM 5150. Die IBM PC werd groots gepresenteerd in het Waldorf Astoria hotel in New York.

IBM, toen de leidende fabrikant van mainframe computers, zag dat het gebruik van kleinere computers explosief groeide. Met name de minicomputers van DEC en de personal computers van Commodore, Tandy, Apple, etc werden steeds krachtiger en namen taken van de mainframes over.
IBM zag dit met lede ogen aan en besloot een minicomputer te ontwikkelen die maximaal 1500 dollar zou kosten. Het project werd geleid door Dan Estridge die het uiteindelijk mogelijk wist te maken door gebruik te maken van diverse externe toeleveranciers.

De IBM 5150 draaide op een Intel 8088-chip met een snelheid van wel 4,77 MHz, het systeem had afhankelijk van de configuratie 16 of 64 KB aan RAM-geheugen en voor de opslag was men aangewezen op 5,25 inch floppy's of cassettes. De computer had dus geen harde schijf. Verder maakt IBM gebruik van MS-DOS wat werd geleverd door Microsoft. Die software was in de haast geschreven, waardoor de het DOS besturingssysteem jaren geplaagd werd met een geheugen probleem.

IBM zorgde ook een snelle groei van de PC-markt door in het begin de PC's gratis aan hun mainframe klanten te geven. Bovendien maakte zij zelf de specificaties de software openbaar, waardoor er in rap tempo nieuwe spelers op de markt kwamen die wilden concurreren met IBM.
De markt groeide en innoveerde hierdoor in een rap tempo. Zo snel zelfs dat IBM het zelf op een gegeven moment niet meer bij kon houden en snel de positie van marktleider verloor. Het bedrijf specialiseerde zich steeds meer in software en besloot uiteindelijk in 2004 om de PC-tak van het bedrijf te verkopen aan Lenovo.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Wikipedia => de personal computer
Wikipedia => de invloed van IBM op de PC markt
Techzine => 30 jaar PC

Eerste IBM PC
Eerste IBM PC

lll