Draadloos internet over ongebruikte TV kanalen

Samenvatting

Een test met het versturen van draadloos internet over ongebruikte tv-frequenties om zo het 3G-netwerk te ontzien, wordt door Nederlandse providers met interesse gevolgd. Ziggo stelt dat zo'n systeem in Nederland niet zou werken.
 

Draadloos internet over ongebruikte TV kanalen

07 jul 2011     Een test met het versturen van draadloos internet over ongebruikte tv-frequenties om zo het 3G-netwerk te ontzien, wordt door Nederlandse providers met interesse gevolgd. Ziggo stelt dat zo'n systeem in Nederland niet zou werken.
De drie providers die zelf al meerdere keren hebben laten weten een explosieve groei aan mobiel internetverkeer op hun netwerk te zien, volgen de test maar hebben nog geen plannen.
In Engeland werkt Microsoft samen met de BBC, British Sky Broadcasting en BT. Ongebruikte tv-frequenties zullen worden ingezet om ‘super wifi’ aan te kunnen bieden. De open gedeeltes op het tv-netwerk zouden een geweldige potentie hebben om meer mensen sneller mobiel internet te bieden.
Ziggo stelt dat de 300 tot 400 MHz-band ook gebruikt wordt door de kabel in Nederland. Op die frequentieband vindt in Groot-Brittannië de test plaats.
"Het inzetten van niet te gebruiken kabelfrequenties lijkt echter niet efficiënt omdat we vrijwel alle kanalen al in gebruik hebben”, laat Ziggo weten. “Uit eerste metingen komt naar voren dat we storing kunnen verwachting als we draadloos internet vlak naast televisieverkeer gaan doorgeven.”

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Nu.nl => nieuwsbericht
Nu.nl => Engelse test

lll