Vladimir Zworykin

Samenvatting

Zworykin wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne televisie. Hij patenteerde onder andere een nieuwe beeldbuis en een opname buis.
 

Vladimir Zworykin

15 mei 2011     Vladimir Kosma Zworykin Vladimir Kozmitsj Zvorykin) (Moerom, 30 juli 1889, Princeton (New Jersey), 29 juli 1982) was een Russisch-Amerikaans uitvinder, ingenieur en pionier op het gebied van de televisietechnologie.
Hij vond een televisiezend- en ontvangstsysteem uit gebaseerd op kathodestraalbuis. Daarbij speelde hij een grote rol bij de
praktische ontwikkeling van televisie in de Verenigde Staten begin jaren dertig van de twintigste eeuw. Samen met James Hiller werkte hij ook aan de vroege ontwikkeling van de elektronenmicroscoop.
Vele biografen noemen hem de vader van de (elektronische) televisie, hoewel er grote discussies bestaan over deze
benoeming.

Vladimir Zworykin Televisie.
In het laboratorium van RCA begon hij de moeilijke taak een betrouwbaar televisiesysteem te ontwikkelen. Tijdens een interne evaluatie, midden 1930, bleek dat zijn kinescoop het uitstekend deed (hoewel beperkt tot 80 lijnen), maar dat gold niet voor zijn zender die nog steeds van het mechanisch type was.
Een doorbraak kwam pas toen Zworykins team besloot om een nieuw type kathodebuiszender te ontwikkelen op basis van Franse en Britse patenten uit 1928 van de Hongaarse uitvinder Kalman Tihanyi.
In tegenstelling tot de televisie-beeldontleder van de Amerikaan Philo Farnsworth was het ontwerp van Tihanyi was gebaseerd op "ladingopslag". Hierbij wordt gebruikgemaakt van een lichtgevoelig scherm die het beeld vasthoudt totdat de aftastende elektronenstraal deze heeft afgelezen.
Niet in 1923, maar olgens biograaf Albert Abramson pas in 1931, startte Zworykin zijn eerste experimenten met de volledige elektronische televisiecamera. Nadat op 23 oktober 1931 de eerste veelbelovende resultaten werden behaald werd besloten dat het de nieuwe camerabuis de naam 'iconoscoop' zou krijgen.
In 1934 was het systeem klaar om getest te worden. In 1935 werd de iconoscoop geintroduceerd in Duitsland. Het werd dadelijk daar geproduceerd met sommige verbeteringen aan toegevoegd. Het beeld werd succesvol toegepast in 1936 op de Berlijnse Olympische Spelen. De beelden van de spelen werden verzonden naar tweehonderd publieke theaters.
Met de uitwisseling van patenten werden in 1936 de eerste electronische tv uitzendingen in Engeland gemaakt. Dit werd
tegelijkertijd gedaan in test met een ander systeem gebruikt Baird-systeem.
De televisie uitzendingen werden gestart door de Britse BBC in november 1936. Het Britse Marconi-EMI elektronische systeem had 405 beeldlijnen (lijnensprong; interlinie), Baird 240 (direct ontwikkelde film afgetast door Nipkowschijf 240 lijnen progressief) terwijl de Duitse 441 beeldlijnen had.
Het vroeg ontwikkelde RCA model had een definitie van 375 lijnen. De BBC bleef met 405 uitzenden met een onderbreking voor de Tweede Wereldoorlog tot aan 1980. (Wikipedia)

Publikaties:
* Photocells and Their Applications. (with E.D. Wilson) New York: Wiley, 1930.
* Television: The Electronics of Image Transmission. (with G.A. Morton) New York: Wiley, 1940.
* Electron Optics and the Electron Microscope. (with G.A. Morton, E.G. Ramberg, and others) New York: Wiley, 1945.
* Photoelectricity and its Application. (with E.G. Ramberg) New York: Wiley, 1949.
* Television: The Electronics of Image Transmission in Color and Monochrome. (with G.A. Morton) New York: Wiley, 1954.
* Television in Science and Industry. (with E.G. Ramberg, and L.E. Flory) New York: Wiley, 1958

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:Vladimir Zworykin met zijn cathode-ray tube genaamd "the kinescope"
Vladimir Zworykin met zijn cathode-ray tube genaamd "the kinescope"

Zworykin met zijn nieuwe
Zworykin met zijn nieuwe

Vladimir Zworykin

' title='Zworykin's ioconoscope: Method of and apparatus for producing images of objects'> Zworykin
Zworykin's ioconoscope: Method of and apparatus for producing images of objects


lll