Trip naar Mars

Samenvatting

NASA stuurt tussen 25 november en 18 december 2011 een Science Laboratory naar Mars, waar u virtueel aan kunt bijdragen.
 

Trip naar Mars

30 apr 2011     Ooit eens gedroomd van een ruimterreis? Grijp dan nu u kans.
NASA stuurt tussen 25 november en 18 december 2011 een Science Laboratory naar Mars als onderdeel van NASA's Mars Exploration Program.

Het Mars Science Laboratorium wil de bewoonbaarheid van Mars onderzoeken. Daartoe zal het instrument de grootste, meest geavanceerde collectie wetenschappelijke instrumenten ooit naar het marsoppervlak sturen. De voertuig zal monsters nemen van de bodem en de rotsen. De geschiedenis van de martiaanse atmosfeer ligt 'opgeschreven in de rotsen en bodem'. Het laboratorium zal ter plekke chemische analyses verrichten om zo te weten te komen hoe de atmosfeer er in het verleden uitzag.

Het laboratorium bevat tal van nieuwe technologieen. Het landen gebeurt aan een parachute. Op het marsoppervlak kan het voertuig met een maximum snelheid van 90 meter per uur over obstakels tot 75 centimeter hoog rollen.
De benodigde energie wordt opgewekt door een atoomgenerator, de hitte van het radioactive verval van plutonium wordt omgezet in electriciteit. De leversduur van deze erergiebron wordt geschat op 1 marsjaar = 687 aardse dagen.

Aan boord van het voortuig wordt een microchip geplaatst. Op deze chip worden voor de lancering de namen gegraveert van personen die in deze tijd van virtualisatie deel willen nemen als 'marsman' of 'marsvrouw'. Bent u geinteresseert in dit unieke project, registreer u dan op het speciale formulier op de website van NASA. Uw naam zal dan in voornoemde chip worden ge-etst.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Mars Science Laboratorium
NASA => stuur uw naam naar Mars

lll