Werelds kleinste computer.

Samenvatting

Op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), in San Francisco werd 's werelds kleinste computer gepresenteerd door een onderzoeksteam van de Universiteit van Michigan. Het apparaatje is slechts een kubieke millimeter in omvang.
 

Werelds kleinste computer.

06 mrt 2011     Op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), in San Francisco werd een publicatie aangeboden van 's werelds kleinste computer, door professors- Dennis Sylvester en David Blaauw, en assistant professor David Wentzloff van de Universiteit van Michigan. Het apparaatje is slechts een kubieke millimeter in omvang.

Dit kleinste computertje betreft een prototype drukmeter voor mensen met glaucoom, beter bekend als groene staar. Bij patienten met deze aandoening leidt een toename van de druk in de oogbal tot gezichtsvelduitval en in het ergste geval tot blindheid. Eenmaal in het oog geplanteerd, meet de microcomputer elk kwartier de druk in het oog.
Het microcircuit bevat een microprocessor, een druksensor, een geheugen, een batterij, een zonnecel en een draadloze radio
met antenne. Het geheugen is voldoende groot om de meetgegevens een week op te slaan. Het ontwerp gaat zo zuinig om met energie om, dat het apparaatje aan tien uur binnenlicht of 1,5 uur direct zonlicht voldoende heeft om een dag lang te werken.
De microcomputer bevindt zich voortdurend in een slaapstand maar ontwaakt elk kwartier om een meting te verrichten en deze draadloos door te sturen.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Univ of Michigan => nieuwsbericht
Discoverymagazine => World’s Teeniest, Tiniest Computer Fits on the 'N' of a Penny

lll