Very Slow Scan Television (VSSTV)

Samenvatting

Tijdens het ARTEFACTFESTIVAL 2011 in Leuven zal een demonstratie van VSSTV, een artistieke variant op SSTV worden gegeven.
 

Very Slow Scan Television (VSSTV)

19 feb 2011     Very Slow Scan Television (VSSTV) is een nieuw televisieformaat dat voort borduurt op slowscantelevisie (SSTV), een computer zet een afbeelding om in een signaal door iedere kleur zijn eigen geluidssignaal te geven en zo rij voor rij de afbeelding te versturen met een radiozender.
VSSTV gebruikt 'bubble wrap' (noppenfolie) om een analoge, maar zeer trage variant te construeren. Gekleurde inkt met de 3 primaire kleuren wordt met een plottermachine met naalden in de bubbels gei╠łnjecteerd. Zo worden de bubbels de pixels van het VSSTV 'scherm'. Er ontstaan zeer grote televisiebeelden met een frame rate van 1 beeld per dag, die het concept van de slowscan in het extreme doorvoeren.
VSSTV is een van de door Gebhard Sengmuller ontworpen projecten. Sinds 1992 ontwikkelt Sengmuller projecten en installaties die gebaseerd zijn op de geschiedenis van elektronische media.

Tijdens ARTEFACTFESTIVAL 2011, 15-24 februari in het kunstencentrum STUK in Leuven (Naamsestraat 96) zal deze installatie te bekijken zijn. De toegang is gratis. De beelden worden in deze periode 'uit de lucht geplukt' op de 20m SSTV frequentie, 14230kHz. De organisatoren van ARTEFECTFESTIVAL vragen om op de genoemde frequentie SSTV beelden uit te zenden. Misschien wordt jouw SSTV beeld zo onderdeel van een kunstwerk.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

ARTEFACTFESTIVAL 2011 => Very Slow Scan Television

lll