Internet uit de ruimte

Samenvatting

Onlangs werd de satelliet KA-SAT gelanceerd. KA-SAT maakt gebruik van een groot aantal smalle bundels, die afgelegen plekken van internet kunnen voorzien
 

Internet uit de ruimte

07 jan 2011     Op derde kerstdag 2010 werd vanaf een basis in Kazachstan werd de KA-SAT-satelliet succesvol de ruimte in geschoten. De satelliet is de meest geavanceerde tot nu toe en kan zo’n twee miljoen huishoudens van internet gaan voorzien.
KA-SAT is een geostationaire satelliet. Hierdoor lijkt de satelliet – vanaf de aarde gezien – stil te staan.
Wat de satelliet vooral bijzonder maakt, is het gebruik van meer dan 80 'spot-beams'’. Dat wil zeggen dat de communicatie met de aarde niet via een brede straal loopt, maar via een groot aantal smalle bundels. KA-SAT volgt de Hylas-1 op, de eerste Europese satelliet die het multi-beam systeem gebruikt.
Door het gebruik van meerdere spot beams, is het signaal per ontvanger sterker. Hierdoor kun je volstaan met een kleinere schotelantenne.
Meerdere bundels kunnen gemaakt worden met antennearrays die uit een groot aantal individueel aanstuurbare elementen bestaan. Daardoor wordt omvang van de opstelling vele malen de golflengte van de gebruikte frequentie. Radioamateurs zul je dit principe op de 2-meter band dan ook niet gauw zien toepassen. KA-SAT werkt dan ook in de microgolf Ka-band, frequenties tussen 26.5 en 40 GHz, waarbij de golflengte ongeveer 1 cm is. Dan is zijn de antenne afmetingen al gauw enkele honderden malen de golflengte.
KA-SAT zal gebruikt worden om afgelegen gebieden van internet te voorzien

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Kennislink
SATSAG => Low cost European internet access service

lll