Record voor kleine ronde Lithium-Ion batterijen

Samenvatting

De Britse firma Nexeon heeft een nieuw type Lithium-Ion batterij ontwikkeld met een capaciteit van maar liefst 3,2 Ah
 

Record voor kleine ronde Lithium-Ion batterijen

01 jan 2011     De Britse firma Nexeon uit Oxfordshire heeft een nieuw type Lithium Ion batterij weten te ontwikkelen die een capaciteit bezit van maar liefst 3,2 Ah bij een ontlaadstroom van C/3. Bij kleinere ontlaadstromen zijn zelfs nog hogere capaciteiten mogelijk.
De gemiddelde capaciteit van ronde Lithium-Ionen batterijen die in de meeste notebook-accupacks worden toegepast, ligt bij 2,5 Ah. Hierbij gaat het dan om cellen van het type '18650'. Alleen bij de allerbeste exemplaren wordt wel eens een capaciteit van 3,1 Ah gehaald.
Deze verbetering werd bereikt door bij de anode silicium toe te passen in plaats van koolstof . De onderzoekers slaagden er daarbij in om de voor silicium-anodes typische problemen van anode-aangroei onder controle te houden, een probleem dat er toe leidde dat de tot nu toe geconstrueerde silicium-cellen zichzelf konden vernietigen.
Volgens Nexeon kunnen met de nieuwe cellen met silicium-anode meer laadcycli worden bereikt dan het aantal dat mogelijk is met de allerbeste momenteel commercieel verkrijgbare koolstof-cellen. Nexeon verwacht dat men er in de loop van 2011 nog in slaagt door optimalisatie van de silicium-anoden een capaciteit van zelfs 4 Ah te bereiken voor cellen van het type 18650.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

NEXEON => nieuws bulletin

lll