Close-up van komeet Harley

Samenvatting

Prachtige foto's zijn beschikbaar van de komeet Harley, gemaakt op 4 november 2010 door NASA's Deep Impact (EPOXI) probe
 

Close-up van komeet Harley

05 nov 2010     Op 4 november 2010 vloog NASA's Deep Impact (EPOXI) probe op slechts 700 km afstand langs de komeet Harley.
Meteen daarna richtte het ruimtevoertuig zijn high-gain antennes naar de aarde en begon met het uitzenden van de fotos, Het is een spectaculair gezicht. Bekijk daarvoor ook de 3-D montages die via de website zijn te bezichtingen.
De vorm van de komeet lijkt op een kerkklok met ruwe uiteinden en een glad middendeel. Het ruwe terrein lijkt bezaaid met geysers die vanuit diverse terreinlokaties aktief zijn.
Het middendeel is betrekkelijk glad en is bedekt met een soort stof dat zich verzameld heeft op de diepere plekken.
Tot grote verwondering van de wetenschappers blijk de komeet Harley hyperaktief te zijn, zelfs aan de nachtelijke zijde. Zij zagen jets op de dag-nacht scheiding, een fenomeen dat nooit eerder was waargenomen.

Wilt u nog lekker even schrikken, bezoekt dan onderstaande website. Net onder bovenstaand artikel is een tabel opgenomen met 'close encouters', bijna-botsingen met asteroiden.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

SpaceWeather => COMET FLYBY

lll