De klok teruggezet in Zuid Afrika

Samenvatting

Het bezit van een communicatie ontvanger in Zuid Afrikaan kan je een op een forse boete komen te staan.
 

De klok teruggezet in Zuid Afrika

15 okt 2010     Wij verkeren sinds een een tiental jaren in de voor ons gevoel normale situatie dat er geen verbod op het luisteren naar naar radiofrequenties. Dat was wel eens anders. In de oorlog kon het bezit van een radiotoestel je het leven kosten. Daarna mocht je alleen luisteren als je een daarvoor een luisterbedrage aan de overheid had betaald. Voor ons is dit nu 'tempo doeloe'. Niet echter in het z.g. moderne Zuid Afrika.
Begin dit jaar is Julian Swift, een Zuid Afrikaanse vliegtuigspotter, gearresteerd voor het illegaal bezitten van een communicatie ontvanger en het luisteren op luchtvaart frequenties. De boete voor deze overtreding is 5000 rand.
Ashley Goosen, de voorzitter van de Port Elizabeth Amateur Radio Society, heeft daarop de lokale luchtvaart enthousiasten gewaarschuwd dat zij een licentie moeten halen om een toestel waarop de luchtvaartband kan worden ontvangen, te bezitten.
De staat voegde zelfs onlangs aan de aanklacht tegen Swift toe, dat zijn ontvanger elke frequentie kon ontvangen.
Deze zaak heeft in het gehele land alsmede internationaal voor grote onsteltenis gezorgd.
Guy Leitch, de editor vanf SA Flyer magazine en een ervaren piloot, zei dat de Afrikaanse luchtvaart gemeenschap perplex en boos was over de arrestatie en de daarop volgende vervolging.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Weekend Post => bijdrage van Estelle Ellis

lll