Mechanisch microdifferentieel vervangt electronica

Samenvatting

Aan Harvard University heeft een promovendus, Pratheev Sreetharan, een mechanisch systeem ontworpen waarmee zeer kleine vliegende robots hun balans kunnen bewaren. Een uitgebreid elektronisch regelsysteem is hiermee overbodig.
 

Mechanisch microdifferentieel vervangt electronica

27 sep 2010     Aan Harvard University heeft een promovendus, Pratheev Sreetharan, een mechanisch systeem ontworpen waarmee zeer kleine vliegende robots hun balans kunnen bewaren. Een uitgebreid elektronisch regelsysteem is hiermee overbodig.

De kern van het systeem is een 5 mm lang differentieel tussen de piëzo-elektrische motor en de twee vleugeltjes van een robot. Dit stemt de afzonderlijke draaimomenten van de vleugeltjes op elkaar af. Wanneer deze niet met elkaar in balans zijn, blijft het robotje niet goed zweven. Het mechanische systeem van de grad student vervormt daarom wanneer de ene vleugel meer opwaartse kracht geeft. Die gaat hierdoor langzamer bewegen, de andere sneller. Zo herstelt de balans zich en gaat het insect weer recht zweven.

De bestaande systemen voor dit soort minuscule vliegende apparaatjes werken meestal elektronisch. Sensoren nemen een verstoring waar, die een microprocessor vervolgens omrekent in een regelsignaal. Actuatoren sturen dan de bewegingen van de vleugels bij. ‘Dit werkt prima in grotere apparaten, maar wij willen onze vliegtuigjes graag klein en licht houden’, aldus Sreetharan. ‘We zijn ervan overtuigd dat mechanische systemen hiervoor beter geschikt zijn dan elektronische.’

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Harvard Gazette

lll