Biolgische Antiroest coating

Samenvatting

Een flinterdun laagje biologische coating blijkt metaal nagenoeg even goed tegen corrosie te beschermen als tweehonderd micrometer dikke epoxy-lagen
 

Biolgische Antiroest coating

27 sep 2010     Het nieuwste product, genaamd Novoshield, van de firma Novochem, is een twee-componenten polymeer.. Het bestaat uit een zogeheten imide – een sterk monomeer dat goed op metaal hecht en chemisch resistent is – die gaat polymeriseren als een van een vetzuur afgeleid molecuul wordt toegevoegd.
Een flinterdun laagje van pakweg twaalf micrometer blijkt nagenoeg even goed tegen corrosie te beschermen als tweehonderd micrometer dikke epoxy-lagen. Voor corrosie moeten er zwakke plekken in een coating zijn die elektrisch geleiden en moleculen, zoals water en zuurstof, doorlaten.
De extreem dichte pakking van de monomeren in Novoshield voorkomt dit.
De combinatie van het imide en de uit vet gewonnen component is ontdekt in het lab van Novochem tijdens het ingeplande vrije onderzoek elke vrijdagmiddag. ‘Dat is het beleid binnen Holland Novochem. Zo blijven we innovatief.’ De laboranten ontdekten dat de uit vet gewonnen component de imide heel efficiënt deed polymeriseren.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Senternovem => Novochem groene grondstoffen

lll