DE ACCU VAN BAGDAD

Samenvatting

Een klein 'Parthiaans Vat', gevonden in de oude westelijke Iran-gebieden (nu Irak), suggereert, dat Volta niet de batterij uitvond, maar hem her-ontdekte.
 

DE ACCU VAN BAGDAD

13 sep 2010     In 1936 ontdekt de Duitse archeoloog Wilhelm Koenig ten zuiden van Bagdad tijdens opgraafwerkzaamheden een zeldzaam ogende vaas van aardewerk met een dop uit bitumen en een ijzeren pen er in. Uit nader onderzoek bleek dat er ook een buis van koperblik in zat.
Wilhelm Koenig kwam tot de conclusie dat het niets anders dan een batterij moest zijn.
Als accuzuur zou hoogstwaarschijnlijk wijnazijn zijn gebruikt.
Voorheen waren al talrijke sieraden gevonden die op onverklaarbare wijze verguld waren. Jaren later is middels een reconstructie van de batterij een verguldingsproces van een klein voorwerp aangetoond.
De batterij leverde een spanning van 0,5 Volt en had de klus in een half uur geklaard. Helaas zijn er geen documenten gevonden die de werking van de batterij kunnen bevestigen.
Feit is dat in Irak deze primitieve methode van vergulden van voorwerpen nog steeds wordt toegepast.

De Bagdad batterij is een 15 cm hoge kruik met een deksel van asfalt. Een ijzeren (geoxideerde) staaf steekt in het midden naar binnen, en wordt omgeven door een 9 cm lange koperen cilinder met een diameter van 26 mm. Wanneer de kruik gevuld wordt met een of andere elektrolyt, zoals citroensap of azijn, dan is het in staat een elektrische spanning van ongeveer 1 volt te leveren. Het ding is echter te klein om enig vermogen te leveren. Daartoe zouden er tientallen van deze batterijen aneengeschakeld moeten worden.

De overeenkomst met de eerste batterij zoals die in 1867 is uitgevonden door de Fransman George Lechanche, is treffend.
Die bestond ook uit een pot met een negatieve (koolstof) en een positieve (zink) elektrode, van elkaar gescheiden door een
elektrolytische vloeistof. Deze batterij bevond zichin het Nationaal Museum in Bagdad, maar het is twijfelachtig of dat het daar nog is na de plundering in 2003.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

lll