Wetenschappelijk uitlijningsysteem wordt commercieel product

Samenvatting

Het RASNIK systeem (Red Alignment System NIKhef), dat door Nikhef voor wetenschappelijk onderzoek in de deeltjesversneller op CERN ontworpen is, heeft sinds kort een eerste commerciële toepassing. Het principe van RASNIK berust op de projectie van een speciaal masker op de sensor van een videocamera. Het masker wordt verlicht door een infrarode led.
 

Wetenschappelijk uitlijningsysteem wordt commercieel product

02 jul 2010     Het RASNIK systeem (Red Alignment System NIKhef), dat door Nikhef voor wetenschappelijk onderzoek in de deeltjesversneller op CERN ontworpen is, heeft sinds kort een eerste commerciële toepassing.
Op 30 juni zijn vier commerciële RASNIK systemen van Sensiflex, een spin-off bedrijf van Nikhef, door hun eerste klant, Fugro, een dienstverlener van geotechnische ingenieursdiensten, in bedrijf genomen. De systemen moeten in de Rotterdamse Weena tunnel verschuivingen tussen naburige betonnen tunnelbakken met grote nauwkeurigheid monitoren.

Het principe van RASNIK berust op de projectie van een speciaal masker op de sensor van een videocamera. Het masker wordt verlicht door een infrarode led.
Het geprojekteerde beeld wordt naar een standaard videosignaal geconverteerd. Het videosignaal wordt aan een 'framegrabber' in een PC aangeboden. De PC kan aan de hand van de patronen in het masker de horizontale en vertikale positie van het masker berekenen.
Het systeem is op grote schaal toegepast bij de uitlijning van diverse grote wetenschappelijke opstellingen bij LHC, de nieuwe deeltjes versneller op CERN.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Nikhef => nieuwsbericht
Nikhef => beschrijving RasNIK systeem

lll