Propagatiemodes

Samenvatting

Een vervolg artikel over propagatie. Ditmaal de verschillende modes waarmee radiogolven zich voortplanten
 

Propagatiemodes

29 mei 2010     We kennen drie basis modes waarmee radiogolven zich voortplanten

1. Voortplanting in de vrije ruimte:
Dit zijn voornamelijk directzicht verbindingen. Het bereik beperkt zich tot de horizon, tenzij gebruik gemaakt kan worden van reflecties aan grote oppervlakken of hemellichamen, meteoorscatter, moonbounce, of buiging aan randen. Vooral met reflecties aan het maanoppervlak kan bijna de halve aardbol worden bestreken. De veldsterkte is omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand. Extra verzwakking van deze mode wordt bepaald door verliezen in het medium.

2. De grondgolf:
De golven volgen het oppervlak van de gedeeltelijk geleidende aarde. Al naar gelang de verzwakking in de aarde, kan men met deze mode de gehele aarde bestrijken. De propagatie wordt niet beinvloed door klimaat of zonneactiviteit. De veldsterkte is omgekeerd evenredig met de afstand. Extra verzwakking wordt veroorzaakt door weerstand van de grond.

3. Reflectie aan geioniseerde lagen in de atmosfeer en het aardoppervlak:
In deze mode worden radiogolven gereflecteerd aan een of meer geioniseerde lagen in de atmosfeer en aan het aardoppervlak. De propagatie is sterk afhankelijk van de ionisatiegraad van de atmosfeer en de elektrische eigenschappen van de aarde langs het traject. Klimaat, tijd van het jaar, zonneactiviteit, etc hebben een zeer grote invloed op de betrouwbaarheid en reikwijdte van verbindingen die van deze mode gebruik maken.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

lll