Reflectievrije oppervlakken

Samenvatting

Het Fraunhofer Instituut heeft een nano-coating ontwikkeld die de reflectie bij videoschermen en displays geheel kan wegnemen. De hybride coating zorgt er bovendien voor dat de behandelde delen krasbestendig en gemakkelijk te reinigen zijn.
 

Reflectievrije oppervlakken

13 mei 2010     Het Duitse Fraunhofer Instituut heeft een nano-coating ontwikkeld die de reflectie bij videoschermen en displays geheel kan wegnemen. De hybride coating zorgt er bovendien voor dat de behandelde delen krasbestendig en gemakkelijk te reinigen zijn.

Het principe is afgekeken van de mot, die niet opvallen door reflecties in haar grote facetogen. Daartoe zijn de facetten voorzien van uitstulpingjes die kleiner zijn dan de golflengte van licht. Door deze nanostructuur ontstaat een vloeiende overgang tussen de brekingsindex van de lucht en die van de hoornhuid.
Het bijzondere van de nieuwe methode is dat de antireflectielaag niet apart hoeft te worden aangebracht, maar dat ze direct tijdens de fabricage kan worden toegevoegd. Daartoe wordt de gietmal voor het desbetreffende voorwerp eerst voorzien van een ultradunne organische polyurethaan-substantie. Deze vult zelfs de kleinste kiertjes in de gietmal op en hardt uit zoals een tweecomponentenlijm. Het resultaat is een superdunne nanolaag van polyurethaan waarop de optisch effectieve oppervlaktestructuren uit de mal van circa één tienduizendste millimeter grootte worden afgebeeld.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Fraunhofer nieuwsbericht

lll