Magneet met een enkele pool

Samenvatting

Engelse wetenschappers hebben een magneet met een enkele pool gemaakt. Het is een structuur die zich bij kamertemperatuur gedraagt als een magneet met een enkele pool, een eigenschap waar men zich al decennia lang mee bezig houdt.
 

Magneet met een enkele pool

16 apr 2010     Onderzoekers van het Imperial College London hebben een structuur een magneet ontworpen met een enkele pool.
Wetenschappers houden zich daar al jaren lang mee bezig. We kennen wel positieve of negatieve lading, maar magneten komen alleen in de combinatie noord- en zuidpool voor, Wanneer je een magneet in stukken breekt, bezitten alle stukken ook weer twee polen.

Maar men bedacht dat het in theorie mogelijk zou moeten zijn om een magnetische monopool samen te stellen, die dus alleen maar een noordpool of een zuidpool heeft. Tot nu toe is het echter niet gelukt om zoiets met experimenten te realiseren.
De onderzoekers hebben een aantal magneten op nanoschaal zodanig gerangschikt in een honingraatstructuur dat deze structuur zich gedraagt als een magnetische monopool bij kamertemperatuur.
Onlangs werd er gemeld dat men een monopool had geconstrueerd, maar dit alleen nog maar bereikt bij temperaturen net boven het
absolute nulpunt.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

Imperial College => nieuwsbericht
Science Daily => Nieuwsbericht

lll