Groene leds

Samenvatting

Onderzoekers van het Amerikaanse NREL zijn er als eerste in geslaagd een led direct groen licht te laten produceren, belangrijk voor de productie van witte leds
 

Groene leds

17 apr 2010     Onderzoekers van het Amerikaanse NREL, het National Renewable Energy Laboratory , zijn er als eerste in geslaagd een led direct groen licht te laten produceren.
Leds zijn de licht belofte voor de toekomst. Leds zetten electrische energie met een hoog rendement om in licht, in tegenstelling tot gloeilampen, die voor het grootste deel warmte produceren.
Witte leds bestaan helaas niet. Wit ledlicht wordt gemaakt door het mengen van rode, blauwe en groene leds. Echter halfgeleiders die direct groen licht opwekken bestanden nog niet. Het groene led werd daarom gemaakt door blauwe leds van een groene fosforlaag te voorzien.
Nu er dus ook halfgeleiders zijn die direct groen licht opwekken kunnen er witte leds met een hoger rendement worden gemaakt.
De onderzoekers kwamen op hun vinding tijdens hun onderzoek naar zonnecellen. Om die geschikt te maken voor een breder zonnespectrum, werd ge-experimenteerd met de struktuur van de halgeleider laagjes.

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

NREL => ontdekkings verhaal

lll