Gered dankzij radioamateurs

Samenvatting

Dankzij de hulp van een paar radioamateurs kon een verongelukte wandelaarster in het afgelegen Great Smoky Mountains National Park snel van hulp worden voorzien.
 

Gered dankzij radioamateurs

02 apr 2010     Dankzij de hulp van radioamateurs kon een verongelukte wandelaarster in het Great Smoky Mountains National Park snel van hulp worden voorzien.
De 57 jarige Judy Potter had tijdens een wandeling langs een bergpad een enkel gebroken. John Oakberg, NK4N, die de zelfde wandelroute volgde trof haar aan. Hij probeerde via zijn mobile telefoon hulp te krijgen hetgeen niet lukte - geen bereik..
Gelukkig had John een VHF-portable bij zich en trachtte verbinding te maken met een nabijgelegen repeater. Dean Webb, N4NLT, die hem hoorde op de aanroepfrequentie maakte toen kontakt.
Deze conversatie werd thuis gehoord door Cleve Hayes, KB4UAL, die daarop een verbinding tot stand bracht met de parkwachter
De parkwachter kon daarop een reddingsteam naar de ongelukkige wandelaarster sturen.
De amerikaanse nationale parken liggen vaak zeer ver verwijderd van de bewoonde wereld, waardoor normale omroepstations niet hoorbaar zijn en mobile telefoons niet funktioneren. Radiocommunicatie over een afstand van zo'n 50 - 100 kilometer in dit bergachtig dun bevolkte gebied wordt dan problematisch.
Dank zij de hobby van een paar enthousiaste radioamateurs kan dan toch hulp geregeld worden

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

Referenties, informatie:

ARRL => nieuwbericht

lll