Uitzending van het PI4WNO bulletin

Samenvatting

PI4WNO zal naast haar reguliere RTTY uitzending ook experimenteren met andere digitale modes. Behalve in baudot zal het bulletin op onze huisfrequentie, 145.575 MHz, ook in MT63 worden uitgezonden.
 

Uitzending van het PI4WNO bulletin

26 mrt 2010     Onze RTTY uitzending vervult een tweeledig doel: Ten eerste is het een methode om berichten voor geinteresseerden in onze radiohobby te verspreiden en ten tweede bieden we aan experimenterende radioamateurs de mogelijkheid om hun apparatuur te testen.
Uit het onderzoek dat we in het najaar hebben gehouden bleek dat deze service van de afdeling Woerden bijzonder op prijs werd gesteld, met name onder de bezitters van historische telexmachines.
We zullen daarom de RTTY uitzending in 50 bauds baudot blijven verzorgen.

Dit jaar bestaat de VERON 65 jaar. De E uit VERON staat voor EXPERIMENTEEL radioonderzoek. Vorige week zijn we daarom met een experiment gestart, zoals u wellicht reeds hebt gemerkt.
Na de reguliere RTTY uitzending en het voorlezen van de samenvatting van de inhoud van het bulletin, werd deze samenvatting herhaald in de digitale mode MT63-2000. De meesten van onze lezers zijn gewend om de mode MT63 op de HF-banden aan te treffen. Het is immers een small-band mode, bedoeld om in omgevingen met veel storingen en ruis, een betrouwbare communicatie tussen twee stations te onderhouden. Een foutief ontvangen mededeling kan daarbij gecorrigeerd worden door simpelweg om herhaling te vragen.
Ons RTTY bulletin wordt uitgezonden in de omroepmode. Gedurende de uitzending is het daarom niet mogelijk voor een individuele ontvanger om herhaling van de tekst te vragen. Foutcorrigerende technieken zoals bij AMTOR werken hier niet.
De RTTY mode in 50 baud is echter traag, ze gebruikt maar 10 procent van de beschikbare audio bandbreedte op de 2 meter band. We zochten daarom naar een digitale mode die de gehele 3 kHz audio bandbreedte kan gebruiken. Maar wel met de randconditie dat er apparatuur beschikbaar is om de gecodeerde signalen te kunnen decoderen en in leesbare tekst om te zetten.

We kregen reeds rapporten dat de mode foutloos met MixW en het gratis progamma FLDIGI kon worden ontvangen.
MT63-2000 benut 2 kilohertz bandbreedte en is met 200 wpm ongeveer 2,5 maal maal sneller dan onze RTTY mode. Welke mode werkt het beste in de randen van ons verzorgingsgebied? Wilt u ons dat melden?
Ook op de HF-banden willen we meer activiteiten ontplooien, maar daar zullen we wij u later over berichten.
(PA0PHB).

(Pieter J.T.Bruinsma, PA0PHB) 

lll