Excursie naar CAMRAS

Samenvatting

Verslag van een excursie georganiseerd door Afdeling 66, Woerden en omstreken, van de VERON
 

Excursie naar CAMRAS

11 okt 2009     Afgelopen zaterdag 10-10 (2009) zijn we met een 10-tal leden van de afdeling naar Dwingeloo afgereisd om daar een bezoek te brengen aan de radiotelescoop beheerd door de stichting CAMRAS.

Omdat ondergetekende er de hoofdbemoeienis van had, was ik veel te vroeg uit de veren....
Een beetje zenuwachtig over de definitieve opkomst lag ik al om 04.00 naar het plafond te staren, en om 05.00 heb ik het bed maar gelaten voor wat het was.
Trof op de 70cm-band vriend en mede-amateur Jan (PE1MPA) aan, die zich na het eerste gedeelte van de MAKROTHEN-contest, nog fit genoeg voelde om op de valreep ook nog mee te gaan.
Tijdens de laatste handelingen voor het vertrek hoorde ik via de portofoon al wat levendigheid.
Pakweg een kwartier voor vertrek was ik op de afgesproken verzamelplaats aanwezig. Vrijwel alle aangemelde mensen waren op tijd(!) aanwezig.
Het onderling qso was ook gelijk losgebarsten, en met veel grappige anekdotes vertrokken we ruim 10 minuten later dan de bedoeling was.
Het onderling qso werd vanwege de aanwezige portofoons onderweg voortgezet, waarbij PE1RFS met aanvullingen, opmerkingen, vondsten, iedeën en alles wat nog meer per portofoon overgebracht kan worden, de reistijd tot de eerste stop (de lichtmis) gevoelsmatig aanmerkelijk verkortte.
Koffie met appelgebak! Een welkome bijdrage van de vereniging ging er in als koek, en ik had bewust gekozen voor een wat langere pauze, gezelligheid staat bij mij voor een hobby bovenaan!

Ongeveer 3 kwartier na vertrek vanaf de lichtmis zijn we soms met buikkrampen (van het lachen!, niet van het appelgebak!)aangekomen bij de parkeerplaats van de radiotelescoop.
Het werd tijd voor de paraplu, maar dat paste wel bij de omgeving...
Tsjonge, wat veel bomen, maar goed dat ze er een bos gemaakt hadden!
Absolute radiostilte in acht genomen i.v.m. proeven met andere telescopen, dus porto´s en gsm-en het zwijgen opgelegd.
Na ongeveer een kilometer boswandeling zag ik al een stukje van de telescoop door de bomen heenkomen, en aldaar werden we verwelkomd door Erik Hermelink die ons op voortreffelijke wijze langs en in de telescoop rondleidde.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ken die dingen alleen maar van plaatjes, en zo´n schotel met een doorsnede van 25 meter is in het echt best wel imposant. En naar mate de uitleg van Erik Hermelink vorderde over de constructie en mechanica van de nu ruim 50-jarige schotel, hoe trotser ik werd op dat nederlandse stukje metaal!
De rondleiding duurde precies lang genoeg, is geen moment saai geweest, en er was voor iedere aanwezige wel iets om over te vragen...
Op de voettocht terug naar de auto werden er weer aardig wat theorieën uitgewisseld over het hoe en wat met zo´n telescoop.

Vrij dichtbij de telescoop bevindt zich een prima hotel-restaurant, van een bekende keten, terwijl de vogel die het dak altijd siert, helemaal geen valk is!
We hebben er ons tegoed gedaan aan uitsmijters, omeletten en andere goede maagvullingen waarna er een auto- herindeling plaatsvond omdat Stan en ik nog een kleine 50 km verderop een kleine boodschap moesten doen voor het contest-team.
Ik heb daar afscheid genomen van een fijne club mensen, en met het gevoel dat er zeker een vervolg moet komen!
Ik bedank dan ook een ieder voor zijn aanwezigheid, en de moeite om er voor mij een geslaagde dag van te maken!

Bekijk ook de video rapportage van Stan, PD0LUR

(Joop, PD2JAM) 

lll