Oudste werkende computer na 48 jaar weer actief

Samenvatting

De historische Harwell computer die later bekend werd onder de naam WITCH computer, is onlangs naar het Engelse National Museum of Computing in Bletchley Park getransporteerd.
 

Oudste werkende computer na 48 jaar weer actief

03 okt 2009     De historische Harwell computer die later bekend werd onder de naam WITCH computer, is onlangs naar het Engelse National Museum of Computing in Bletchley Park getransporteerd. Het is de bedoeling om de computer daar te restaureren tot een volledig werkend systeem. Wanneer dat gebeurd is, zal dit de oudste originele werkende elektronische computer ter wereld zijn. Hij zal in het museum worden opgesteld naast een nagebouwde versie van de Colossus Mk II, 's werelds eerste elektronische computer.

De Harwell computer stamt uit 1949. Hij werd gebruikt om berekeningen uit te voeren die tot dan toe werden verrricht met mechanische rekenmachines. Dat rekenwerk was een saaie bezigheid vol fouten. Daarom wilde men een eenvoudige, betrouwbare en zelfstandig werkende machine die dit rekenwerk kon uitvoeren. Snelheid speelde daarbij een ondergeschikte rol. De computer werd voor eerst gebruikt in 1951. Het was een op relais gebaseerde machine die voorzien was van 900 Dekatron-buizen die elk één enkel digit in hun 'geheugen' konden opslaan. De invoer van data en programma's gebeurde via ponsbanden, papierrollen waarin gaatjes werden gestanst.

De Harwell computer werd in Harwell gebruikt tot 1957, daarna werd hij ingezet voor een wedstrijd tussen studenten. De Wolverhampton University won deze wedstrijd en vanaf die tijd stond hij bekend onder de naam WITCH (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell). De machine werd nog gebruikt voor computeropleidingen tot 1973. Na een tijd tentooongesteld te zijn in het Birmingham Science Museum werd de machine uit elkaar gehaald en opgeslagen. Enkele weken werden de goed bewaarde delen overgebracht naar het National Museum of Computing.

() 

Referenties, informatie:

National Museum of Computing

WITCH COmputer
WITCH COmputer

lll