Wireless-N is nu een standaard

Samenvatting

De IEEE, een non-profit organisatie die onder meer ict-standaarden overziet, keurde deze week wireless-N, de opvolger van de op grote schaal gebruikte wireless-G standaard goed.
 

Wireless-N is nu een standaard

17 sep 2009     De IEEE, een non-profit organisatie die onder meer ict-standaarden overziet, keurde deze week wireless-N, de opvolger van de op grote schaal gebruikte wireless-G standaard goed. Dat had uiteindelijk zeven jaar geduurd.

Wireless-N, ook wel wifi-N genoemd of – officieel – 802.11n, heeft een theoretische bandbreedte van 300 Mbps, ongeveer zesmaal zo groot als wireless-G. De ontwikkelaars claimen ook een groter bereik, maar volgens onafhankelijke websites is daar weinig van te merken.

In de praktijk verandert er niet veel, want de meeste fabrikanten van draadloze randapparatuur hebben niet op de uiteindelijk goedkeuring gewacht en brachten vanaf 2006 reeds producten op de markt die draadloos met elkaar konden communiceren met draft-versies van de nieuwe standaard. In de praktijk werken die al uitstekend.

Het is uiterst belangrijk dat standarisatie ook in de internetwereld wordt doorgevoerd. De markt zou anders worden overspoeld met een wildgroei aan systemen en/of een beklemmende monopolipositie van een enkele fabrikant die de consument praktisch kan dwingen regelmatig update's te kopen.

() 

Referenties, informatie:

Science and Technology Forum

lll