Space Shuttle Discovery gelanceerd

Samenvatting

Op 29 augustus 2009 is de Space Shuttle Discovery gelanceerd, met aan boord 3 radio amateurs en instrumenten uit Nederland
 

Space Shuttle Discovery gelanceerd

03 sep 2009     Op 29 augustus 2009 is de Space Shuttle Discovery gelanceerd, met aan boord onder andere twee instrumenten die mede door het FNWI-Technologiecentrum (TC) van de Universiteit van Amsterdam zijn ontwikkeld.

Astronauten van de Discovery zullen de instrumenten overbrengen naar het Amerikaanse deel van het internationale ruimtestation ISS. De komende weken worden die vanaf de aarde opgestart. Met de High Temperature Insert (HTI) wordt onderzocht hoe een vloeistof (water) zich bij gewichtsloosheid gedraagt bij het zogenaamde kritische punt. Dat is de specifieke toestand van druk, dichtheid en temperatuur die de overgang markeert waarbij er geen onderscheid meer is tussen gas- en vloeistoffase. Met het tweede instrument (Directional Solidification Insert) wordt kristalgroei bestudeerd.

De HTI maakt deel uit van het DECLIC project waarmee onderzoekers van de universiteiten van Bordeaux en Marseille via tele-science experimenten kunnen doen in het ISS ruimtestation. Onder leiding van Frank Kayzel (UvA en IDEAS! BV) heeft een team van specialisten van het TC jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van de unieke modules waarin de temperatuur (tot 400 graden Celsius) met grote nauwkeurigheid kan worden geregeld.

De crew bestaat ondermeer uit 3 radioamateurs, te weten José Hernández, KE5DAV; Nicole Stott, KE5GJN; Christer Fuglesang, SA0AFS/KE5CGR;

() 

Referenties, informatie:

UvA => Nieuwsbericht
UvA => DECLIC project
ARRL => Nieuws


DECLIC
DECLIC

lll