BrainPort, een hulpmiddel voor visueel gehandicapten

Samenvatting

Een Amerikaans bedrijf heeft een apparaat, genaamd BrainPort, ontwikkeld dat blinden helpt te 'zien'.
 

BrainPort, een hulpmiddel voor visueel gehandicapten

14 aug 2009     Het Amerikaans bedrijf Wicab, in Middleton,Wi, heeft een apparaat, genaamd BrainPort ontwikkeld, dat blinden helpt te 'zien'.

Het apparaat bevat een miniatuur videocamera die in de bril van een persoon met zeer beperkt gezichtsvermogen is verwerkt.
De elektrische signalen uit de camera worden via een draad naar een handmodule getransporteerd. Die module bevat de bedieningselementen voor de camera, waaronder zoom- en focusserings instellingen.

Van uit deze controlunit wordt de data via draad getransporteerd naar een sensor die op de tong is bevestigd. De sensor bevat vele pixeltjes, die als ze electrisch aangestuurd worden verschillende zenuwen van de tong prikkelen. Volgens Wicab's neurowetenschapper Aimee Arnoldussen weet men niet waar die zenuwprikkels in de hersenen worden verwerkt.

Seiple, directeur van de research organization Lighthouse International werkt met 4 patienten, die eenmaal wekelijks een training krijgen. Hij konstateert dat zijn patienten geleerd hebben om snel hun weg te vinden in gangen en liften. Ze kunnen ook zonder veel moeite hun eetgerei van de eettafel pakken.

Het apparaat wordt momenteel aan de U.S. Food and Drug Administration aangeboden voor goedkeuring en zal naar verwachting eind 2009 op de markt worden gebracht.

() 

Referenties, informatie:

Scientific American

BrainPort
BrainPort

lll