Alexanderson Day 30 juni 2013

Samenvatting

Op zondag 30 juni zal de langegolfzender van Grimeton in Zweden weer op worden gestart. De uitzendingen zullen gedaan worden in CW op 17.2 kHz om 9.00 uur UTC en om 12.00 uur UTC..
 

Alexanderson Day 30 juni 2013

25 jun 2013     Het zendstation Grimeton begon zijn uitzendingen in 1924. Het was gebouwd voor 'draadloze radio golven' en was onderdeel van een wereldwijd netwerk van langegolf stations.
Dat netwerk was opgezet door de zweedse-amerikaan Ernst F.W. Alexander (1878-1975), die hiervoor toen de modernste technieken gebruikte.
Het bijzondere aan het radiostation te Grimeton is dat dit het enig overgebleven zendstation is van dit netwerk.

Het hart van het station, de machinezender, wordt gevormd door een wisselstroom generator
Het antennesysteem bestaat uit 6 parallele draden die op 127 meter hoogte worden gehouden door 6 masten welke 380 meter uit elkaar zijn geplaatst. In de top van elke mast bevindt zich een 46 meter lange dwarsarm die de 6 antennedraden op hun plaats houden.

De machinezender wordt niet meer gebruikt. Het is een nationaal monument en staat sinds 2004 op de lijst van UNESCO's Wereldcultureel Erfgoed.
Het antennepark is nog in gebruik voor FM en TV stations. Ook de zweedse marine is een gebruiker. Lange golfen kunnen betrouwbaar voor dx-verbindingen en onderwater communicatie worden gebruikt.

Het station wordt gerund door de Alexander Association, een vereniging van radio veteranen, vroegere werknemers van het station. Gedurende diverse perioden in het jaar vinden uitzendingen plaats tussen de reguliere gebruikers door. Voor die perioden, zie hun website -www.alexander.n.se.

Gedurende de zomermaanden is het station voor het publiek te bezichtigen.

() 

Referenties, informatie:

Weron => Alexanderson zenders
Radiostation Grimeton => website
SSA => Zweedse vereniging voor radioamateurs
Alexander.se => Luisterraporten

VLF antenne met loading coil
VLF antenne met loading coil


lll